Ciasto cytrynowo-makowe

Babka jogurtowa to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa <3 dlatego w tym roku postanowiłam przygotować ją w odświeżonej odsłonie! Mięsiste, wilgotne wnętrze, delikatny cytrynowy posmak i gwiazda tego ciasta… MAK! Nie wiem jak wam, ale mi święta kojarzą się z tonami maku, dlatego będzie go sporo w nadchodzących przepisach!

Wartości odżywcze

Mak jest rośliną oleistą (wytwarza się z niego olej makowy) przez co jest dość kaloryczny, ja sama długo o tym nie wiedziałam i nie miałam pojęcia, ile kalorii może kryć się w makowcu. Ale poza tym mak jest fajnym źródłem zdrowego tłuszczu i błonnika. Jeśli chcielibyście nieco odchudzić ten wypiek można zamienić cukier na erytrol. Zamiana mąki nie zmniejszy jego kaloryczności, a może sprawić, że wyjdzie Ci zakalec.

W jednym 70g kawałku ciasta (z dodatkiem cukru) znajduje się około 275 kcal (6B/16T/27W)

Jeśli zamienisz cukier na erytrol jeden kawałek 70g będzie zawierał 239 kcal (6B/16W/18W)

Składniki

130 ml oleju rzepakowego lub delikatnej oliwy z oliwek

150 g jogurtu greckiego niskotłuszczowego

3 jajka

220 g mąki pszennej typ 450

60 g maku

100 g cukru lub erytrolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

1 cytryna (do ciasta użyjemy skórki z całej cytryny i soku z połowy)

Szczypta soli

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieść jajka i cukier, a następnie ubij je na puszystą masę. Do ubitych jajek zacznij dolewać cienkim strumieniem olej, cały czas ubijając. Miksuj około minuty a następnie dodaj jogurt, startą skórkę z jednej cytryny, sok z połowy cytryny i dokładnie wymieszaj szpatułką. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli, dodaj mak i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników delikatnie przelej masę jajeczną, całość wymieszaj bardzo ostrożnie szpatułką tylko do połączenia składników. Jeśli masa wyda Ci się za rzadka, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Ciasto przelej do foremki keksowej lub małej okrągłej, wyłożonej papierem i piecz około 40 minut (do suchego patyczka) w 170 stopniach.

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zostaw komentarz

Czytaj więcej

Ciasto cytrynowo-makowe

Babka jogurtowa to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa <3 dlatego w tym roku postanowiłam przygotować ją w odświeżonej odsłonie! Mięsiste, wilgotne wnętrze, delikatny

CZYTAJ WIĘCEJ »

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved