Cinnamon buns aka rollsy cynamonowe

 

Dzisiaj krótko i na temat, przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów od lat. Hit w czasie jesieni i jako świąteczny wypiek, ale latem też można się z nimi zabawić. Przed Wami moje ulubione bułeczki cynamonowe aka cinnamon rolls/ cinnamon buns <3 Po raz pierwszy spróbowałam ich, kiedy amerykańska sieciówka Cinnabon pojawiła się w Polsce. No cóż… spróbowałam i przepadłam. Idealnie miękka słodka bułeczka cała w gęstej polewie z serka kremowego, no niebo! Moja domowa wersja jest trochę mniej słodka, taka w sam raz. Przygotowałam dziś podstawową wersję bułeczek, po prostu z cynamonem, ale tutaj naprawdę można zaszaleć. Wspaniale będą komponowały się z serkiem, polewą karmelową i orzechami.

Składniki na ciasto

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 roztrzepane jajko do smarowania
  • 1 żółtko
  • 70 g miękkiego masła

Składniki na nadzienie

  • 80 g miękkiego masła
  • 20 g cynamonu w proszku
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrabiaj, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiaj ciasto, dość długo, tak aby było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż do natłuszczonej miski, odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Uderz pięścią w ciasto, aby je odgazować. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

Przygotowany prostokąt posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki. Ułóż je w formie  wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz użyć mniejszej formy, wtedy bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania lub większej, aby pozostały rozdzielone. Przykryj ręczniczkiem kuchennym, odstaw jeszcze na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz około 20 minut z termoobiegiem. Możesz już jeść ciepłe bułeczki lub przygotować do nich jeszcze polewę z kremowego serka.

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zostaw komentarz

Czytaj więcej

Pierniczki idealne

Witajcie w grudniu! Bardzo mi zależało, żeby właśnie dzisiaj oficjalnie dodać przepis na chyba najważniejszy zimowy wypiek. Chociaż tak naprawdę pieczenie pierników zaczęło się u

CZYTAJ WIĘCEJ »

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved