Domowe mleko owsiane

Kolejny raz kwarantanna obudziła moją kreatywność. Niby zawsze wiedziałam, że się da zrobić swoje własne napoje na bazie ryżu, płatków owsianych czy wiórków kokosowych, ale skomplikowane procedury sprawiały, że wolałam postawić na sklepowe gotowce. Chyba nie ma w tym nic złego- o ile skład jest prosty, można sobie bardzo ułatwić życie. Od kilku tygodni sprawa mleka roślinnego stała się trochę bardziej skomplikowana. Wcześniej zapasy robiłam w kerfurze, ale omijam teraz duże markety, a pani w osiedlowym sklepie robi wielkie oczy, kiedy pytam o mleko owsiane. Na chwilę nastały dla mnie trudne czasy czarnej kawy i owsianki na wodzie. I tak zaczęłam przekopywać internet w poszukiwaniu łatwego przepisu na mleko roślinne. Okazało się, że sprawa jest całkiem prosta, w dodatku różnica w cenie-niecała złotówka za domowe kontra 10 zł za karton! Przedstawię wam dziś maksymalnie uproszczony przepis na mleko owsiane dla leniuszków.

 

Składniki

40-50 g płatków owsianych

1 l zimnej (!) wody

Szczypta soli

Łyżeczka lub dwie cukru

+ blender i wyparzona butelka

Przygotowanie

Płatki zalej wodą i odstaw na kilka minut. Im zimniejszej wodu użyjesz, tym lepiej. Gorąca woda sprawia, że mleko będzie miało żelową konsystencję. Kiedy będą już rozmoczone, zacznij miksować je około 30 sekund, aby jak najbardziej je rozdrobnić. Powstałą ciecz przelej przez gazę, czystą ściereczkę lub drobne sitko. Całość przelej do czystej butelki/słoika. I gotowe!

Możesz użyć go teraz do kawy, owsianki, ciast czy naleśników 🙂 

 P.S. przechowuj w lodówce 3 dni.

 

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zostaw komentarz

Czytaj więcej

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved