Idealne ciasto marchewkowe

Początek września, pierwsze pochmurne dni i wiatr pachnący jesienią popychają mnie do kuchni. Lubię celebrować koniec lata słodkimi wypiekami, toną nowych książek, na które nie było czasu wakacje i długimi wieczorami pod kocem. Ciasto marchewkowe robię już od wielu lat, mało tego- to jedno z pierwszych ciast, które jako dziecko odważyłam się upiec sama. Rzecz w tym, że nie miałam jednego ulubionego przepisu. Piekłam je bezmyślnie, czasem coś zmieniałam, często na oko, w efekcie cała rodzina zjadała potem zakalce. Podczas podróży do Australii ciasto marchewkowe, a raczej Carrot Bread był głównym składnikiem naszej diety (głównie z oszczędności :p) i chyba już zawsze będzie mi się kojarzył właśnie z tym miejscem. Rok temu piekłam je co tydzień. Marzyłam o odtworzeniu idealnego Carrot Bread ze starbucksa. Notowałam, analizowałam, aż znalazłam TEN przepis idealny. Jeśli jesteś akurat w jesiennym ciągu pieczenia, sprawdź też mój przepis na wegański chlebek bananowy!

Kilka zasad na początek

Nie przedłużając, bo nie ma tu wielkiej filozofii- jest kilka rzeczy, które zadecydują o tym czy ciasto się uda:

  1. Kolejność dodawania składników
  2. Porządne ubicie białek
  3. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  4. Marchewka musi być dobrze odciśnięta z soku i nie może jej być za dużo
  5. Bardzo delikatne mieszanie składników

Składniki

2 jajka

200 g cukru

250 g marchewki startej na drobnych oczkach

200 g mąki

150 ml oleju

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

Cynamon (dodaj tyle ile lubisz, u mnie 2 łyżeczki)

Szczypta soli

 

Polewa:

1 opakowanie serka kremowego (według mnie najlepiej smakuje philadelphia lub łaciaty naturalny w opakowaniu 140g)

50 g masła

Pół tabliczki białej czekolady

Przygotowanie

Jajka ubij do podwojenia objętości, a następnie dodaj cukier, dalej ubijając do powstania puszystej masy. Ciągle ubijając dolewaj cienkim strumieniem olej. Masa powinna być lśniąca i puszysta.

Marchewkę dokładnie odciśnij z soku i dodaj do ciasta, a następnie dokładnie wymieszaj szpatułką.

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C.

W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Przesyp suche składniki do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników (!).

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz około 1 h lub do suchego patyczka. 

Polewa

Masło i białą czekoladę rozpuść na bardzo małym ogniu i wymieszaj. Ostudzoną masę zmiksuj lub dokładnie wymieszaj z serkiem śmietankowym. Gotowy krem rozsmaruj na ostudzonym cieście, a następnie schłodź jeszcze całość w lodówce. 

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zostaw komentarz

Czytaj więcej

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved