Jesień w pełni: Szybka szarlotka sypana

Krótsze dni, chłodne wieczory, wilgotne powietrze i wszechobecne kolorowe liście. Chyba śmiało mogę powiedzieć, że jesień zawitała już do nas w pełni. W sklepach uśmiechają się już do nas pierwsze dynie, z których wykombinowałam już ciasto dyniowe i puszyste donuty. I nagle nadeszła pora pierwszych jesiennych zbiorów jabłek. Udało mi się dorwać ostatnio idealnie soczyste i kwaśne polskie jabłka, kilka zjadłam od razu, a resztę postanowiłam przerobić na kolejne jesienne wypieki. Na pierwszy ogień poszła szarlotka sypana aka najłatwiejsze ciasto, które możecie zrobić w ten weekend. Pomyślałam, że wiele osób się ucieszy, bo taka szarlotka ma właściwie same zalety. Przede wszystkim jej przygotowanie zajmuje kilka-kilkanaście minut (w zależności od wprawy). Oprócz tego składniki znajdą się chyba w każdej kuchni bez konieczności wyprawy do sklepu. No i najważniejsze – jest idealnie cynamonowa, rozpływa się w ustach i pozwala poczuć ten cudny jesienny klimat w pełni <3

Szarotka sypana: Składniki

Do przygotowania najłatwiejszego ciasta na świecie będą Ci potrzebne:

Jabłka, mąka, kasza manna lub bułka tarta, zimne masło i cynamon.

 

Co do ilości tych składników zdania są podzielone. W standardowym przepisie wszystkich suchych składników jest po 1 szklance, do tego około 150 g masła i 1,5 kg jabłek. Robiłam to ciasto wiele razy, więc wypróbowałam też różne możliwości i dla mnie to zdecydowanie za słodko i za tłusto. Oprócz tego kasza manna trochę psuje konsystencję, więc ja zdecydowanie zmniejszam jej ilość. Dlatego wydaje mi się, że kluczem jest tu znalezienie swoich idealnych proporcji. Poniżej podaję ilości, których ja użyłam:

 

Ok. 1,5 kg jabłek

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki kaszy manny

2/3 szklanki cukru

¼ kostki masła

1 łyżeczki proszku do pieczenia

Dużo cynamonu i przyprawy do piernika

Szarotka sypana: Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 160-180 stopni. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Blachę posmaruj masłem i na zmianę wykładaj na niej warstwę suchą i warstwę jabłek, aż do wyczerpania składników, tak żeby warstwa sucha znajdowała się na samym dole i na samej górze. Moje warstwy są dość cienkie- lubię, jak jest ich naprawdę dużo! Następnie schłodzone masło zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozsyp równomiernie na samej górze. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 min – 1h, uważając przy tym, żeby nie przypalić masła.

I to już koniec! Mam nadzieję, że moja szarlotka umili Twój weekend 🙂 Zawsze lubię oglądać moje przepisy w Waszym wykonaniu, więc jeśli ją przygotowujesz, będzie mi bardzo miło, jeśli oznaczysz mnie na Instagramie!

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zostaw komentarz

Czytaj więcej

Domowe mleko owsiane

Kolejny raz kwarantanna obudziła moją kreatywność. Niby zawsze wiedziałam, że się da zrobić swoje własne napoje na bazie ryżu, płatków owsianych czy wiórków kokosowych, ale

CZYTAJ WIĘCEJ »

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved