Przepisy z dyni: przepis na łatwe ciasto dyniowe

Patrząc na przepisy, które się tu pojawiają, na pewno zauważyliście, że jestem wielką fanką wszelkich ciast-chlebków. Nie będę wyprowadzać nikogo z błędu, forma keksowa jest u mnie w użyciu mniej więcej co tydzień :p Tym razem na celownik weźmiemy dynię, a właściwie dyniowe ciasto. Jeśli kiedyś próbowaliście zabaw z dynią, może mieliście okazję się przekonać, że o zakalec jest tu równie łatwo co w cieście marchewkowym. Podczas przygotowania zachowujcie te same zasady, a w efekcie dostaniecie piękną, wyrośniętą gąbeczkę.

Co do wyboru dyni- ja w przepisie użyłam odmiany hokkaido, lubię ją za delikatną słodycz i to, że nie wymaga obierania. Każda inna dynia będzie równie dobra, ale w zależności od konsystencji puree, być może będziecie musieli dodać więcej lub mniej mąki.

Dyniowe puree

Puree to bardzo prosta sprawa. Wystarczy przekroić dynię, wydrążyć środek, a następnie włożyć obie połówki (skórą do góry) do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Dynię pieczemy do miękkości, czas pieczenia będzie uzależniony od odmiany dyni. Jak wspomniałam wyżej, dynię hokkaido możecie blendować ze skórką, od razu po upieczeniu, z innych odmian będziecie trzeba usunąć skórkę.

Składniki

2 jajka

1 szklanka cukru (około 180 g), można dać mniej

150 ml oleju roślinnego (ja używam rzepakowego lub delikatnej oliwy)

300 g puree z dyni

230 g mąki pszennej  (dodaj mniej lub więcej w zależności od twojego puree)

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

Przygotowanie

Puree z dyni przygotuj zgodnie z instrukcją, następnie odstaw do wystudzenia. 

Jajka ubij do podwojenia objętości, a następnie dodaj cukier, dalej ubijając do powstania puszystej masy. Ciągle ubijając dolewaj cienkim strumieniem olej. Masa powinna być lśniąca i puszysta.

Ostudzone puree dodaj do masy, a następnie delikatnie wymieszaj szpatułką. 

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C.

W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Przesyp suche składniki do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników (!).

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz około 1 h lub do suchego patyczka. Et voila! Twoje ciasto dyniowe jest gotowe 🙂

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zostaw komentarz

Czytaj więcej

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved