Makaron z pomidorami najprostszy, czyli pasta al pomodoro

Wiecie co łączy mnie z kuchnią włoską? Obie lubimy prostotę. Rzadko mam ochotę na stanie godzinami nad kolacją. Ale jednocześnie lubię też jak jedzenie zwala mnie z nóg i sprawia, że mimowolnie wydobywa się ze mnie pomruk. I właśnie tu we Włoszech uczę się jakie to proste, ta pasta jest na to idealnym przykładem. Żadnego masła, mięsa, zbędnego kombinowania, a w ustach i tak poczujemy fajerwerki. Włoska kuchnia może jest prosta, ale lubi składniki wysokiej jakości, więc zadbaj o dobry makaron, oliwę i słodkie pomidorki. Więc już bez zbędnego przeciągania, al pomodoro to najprostszy sposób, żeby dobrze nakarmić siebie i kochane osoby w mniej niż 15 minut <3

Składniki

  • Ulubiony makaron (dla 2 osób używam 250g)
  • 1 szalotka lub ½ czerwonej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • Gałązka świeżej bazylii
  • Pomidorki koktajlowe lub inne słodkie
  • Sól, pieprz, oliwa
  • Parmezan lub mozzarella do podania

Przygotowanie

Na oliwie podsmaż posiekane czosnek, cebulkę i bazylię. Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze części pomidory. Wszystko razem duś na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie wstaw wodę na makaron. Ja użyłam toskańskiego pici, ale sprawdzi się też spaghettini, krótka pasta typu penne lub strozzapreti. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Do kubka odlej odrobinę „makaronowej wody” a następnie odcedź makaron. Dodaj trochę wody z gotowania makaronu i potrzymaj na ogniu jeszcze chwilę, żeby sos stał się bardziej kremowy. Do sosu dodaj odcedzony makaron i wymieszaj, tak aby sos dokładnie go oblepił. Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i ulubionym serem.

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj więcej

Prezentownik część 1: prezenty DIY

Witajcie w pierwszej części świątecznego prezentownika!  Dziś chciałabym skupić się na prezentach, które możemy przygotować własnoręcznie, ponieważ to one zazwyczaj wymagają od nas trochę więcej

CZYTAJ WIĘCEJ »

Ciasto cytrynowo-makowe

Babka jogurtowa to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa <3 dlatego w tym roku postanowiłam przygotować ją w odświeżonej odsłonie! Mięsiste, wilgotne wnętrze, delikatny

CZYTAJ WIĘCEJ »

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved