Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Możemy przyrządzić ją zarówno na słodko jak i słono, znajdziemy przepisy w sam raz na śniadanie, obiad i deser. Fakt, że możemy wykorzystać każdy jej element sprawia, że trudno o bardziej zero-waste warzywo. Do tej pory byłam z siebie dumna, że wykorzystuję praktycznie całe warzywo dzięki wybieraniu odmian, które można zjadać ze skórką. Ostatnio przeglądając pinteresta w poszukiwaniu inspiracji na dyniowe lampiony trafiłam na przepisy na pestki i olśniło mnie. To jedyna część dyni, którą do tej pory wyrzucałam i jednocześnie jedna z moich ulubionych przekąsek! Dla czego wcześniej nie wpadłam na to, żeby przygotować ją w domu??? Może akurat zostało Ci ich trochę po przygotowywaniu ciasta dyniowego? Wykorzystaj to jako pretekst do przygotowania prawdopodobnie najzdrowszej przekąski świata.
Pestki dyni – wartości odżywcze
Nie możemy zapomnieć o wartościach odżywczych zawartych w tej przekąsce. Pestki dyni są świetnym źródłem potasu, magnezu, kwasu foliowego, witaminy E, kwasów tłuszczowych omega 3 oraz błonnika. Zdecydowanie warto zamienić na nie chipsy, kiedy najdzie Cię chęć na przekąskę.
Przyprawy
Najfajniejsze w takich domowych pestkach jest to, że możesz je przyprawić dokładnie tak jak lubisz. Ja miałam naprawdę dużo miąższu po przygotowywaniu halloweenowych lampionów, dlatego zrobiłam 3 mieszanki przypraw:
*sól i pieprz
*sól i chilli
*sól i rozmaryn
Możesz użyć dowolnych przypraw, świetnie sprawdzi się papryka wędzona czy granulowany czosnek.
Składniki
1 dowolna dynia
Ulubione przyprawy
Oliwa
Przygotowanie
- Dynię przekrój na pół (jeśli używasz jej do gotowania) lub wydrąż (jeśli przygotowujesz lampiony)
- Następnie za pomocą łyżki lub specjalnej łopatki wyjmij luźny miąższ z pestkami.
- Teraz najbardziej żmudna część – oddzielenie miąższu od pestek, najłatwiej jest to zrobić w misce z wodą.
- Oddzielone pestki przełóż do garnka i zalej wodą (do przykrycia), dodaj łyżkę soli i gotuj około 15 minut.
- Ugotowane pestki odsącz, a następnie równomiernie rozłóż na czystej ściereczce lub papierze kuchennym, aby wyschły.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Suche pestki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Najważniejsze, czyli przyprawianie- skrop pestki odrobiną oliwy, posyp ulubionymi przyprawami, a następnie rozłóż równomiernie na blasze.
- Piecz pestki przez około 15 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliły.
- Pestki powinny być suche i chrupiące, śmiało zjadaj je razem z łupinką.