Prażone pestki dyni – przepis na zdrową przekąskę

Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Możemy przyrządzić ją zarówno na słodko jak i słono, znajdziemy przepisy w sam raz na śniadanie, obiad i deser. Fakt, że możemy wykorzystać każdy jej element sprawia, że trudno o bardziej zero-waste warzywo. Do tej pory byłam z siebie dumna, że wykorzystuję praktycznie całe warzywo dzięki wybieraniu odmian, które można zjadać ze skórką. Ostatnio przeglądając pinteresta w poszukiwaniu inspiracji na dyniowe lampiony trafiłam na przepisy na pestki i olśniło mnie. To jedyna część dyni, którą do tej pory wyrzucałam i jednocześnie jedna z moich ulubionych przekąsek! Dla czego wcześniej nie wpadłam na to, żeby przygotować ją w domu??? Może akurat zostało Ci ich trochę po przygotowywaniu ciasta dyniowego? Wykorzystaj to jako pretekst do przygotowania prawdopodobnie najzdrowszej przekąski świata.

Pestki dyni – wartości odżywcze

Nie możemy zapomnieć o wartościach odżywczych zawartych w tej przekąsce. Pestki dyni są świetnym źródłem potasu, magnezu, kwasu foliowego, witaminy E, kwasów tłuszczowych omega 3 oraz błonnika. Zdecydowanie warto zamienić na nie chipsy, kiedy najdzie Cię chęć na przekąskę.

Przyprawy

Najfajniejsze w takich domowych pestkach jest to, że możesz je przyprawić dokładnie tak jak lubisz. Ja miałam naprawdę dużo miąższu po przygotowywaniu halloweenowych lampionów, dlatego zrobiłam 3 mieszanki przypraw:

 

*sól i pieprz

*sól i chilli

*sól i rozmaryn

 

Możesz użyć dowolnych przypraw, świetnie sprawdzi się papryka wędzona czy granulowany czosnek.

Składniki

1 dowolna dynia

Ulubione przyprawy

Oliwa

Przygotowanie

  1. Dynię przekrój na pół (jeśli używasz jej do gotowania) lub wydrąż (jeśli przygotowujesz lampiony)
  2. Następnie za pomocą łyżki lub specjalnej łopatki wyjmij luźny miąższ z pestkami.
  3. Teraz najbardziej żmudna część – oddzielenie miąższu od pestek, najłatwiej jest to zrobić w misce z wodą.
  4. Oddzielone pestki przełóż do garnka i zalej wodą (do przykrycia), dodaj łyżkę soli i gotuj około 15 minut.
  5. Ugotowane pestki odsącz, a następnie równomiernie rozłóż na czystej ściereczce lub papierze kuchennym, aby wyschły.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Suche pestki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Najważniejsze, czyli przyprawianie- skrop pestki odrobiną oliwy, posyp ulubionymi przyprawami, a następnie rozłóż równomiernie na blasze.
  9. Piecz pestki przez około 15 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliły.
  10. Pestki powinny być suche i chrupiące, śmiało zjadaj je razem z łupinką.

 

 

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zostaw komentarz

Czytaj więcej

Ciasto cytrynowo-makowe

Babka jogurtowa to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa <3 dlatego w tym roku postanowiłam przygotować ją w odświeżonej odsłonie! Mięsiste, wilgotne wnętrze, delikatny

CZYTAJ WIĘCEJ »

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved