Ragù alla bolognese

Nazwa bolognese wywodzi się z Bolonii, miasta w regionie Emilia Romagna (północne Włochy). Kiedy w V w. przygotowywano sos, nie znano jeszcze pomidorów, dlatego sos ragu nazywamy sosem mięsnym. Ostatecznie w 1982 r. określono przepis na tradycyjny bolognese – obowiązkowe składniki to: wołowina, boczek, cebula, marchew, seler, przecier pomidorowy, bulion, wytrawne wino, mleko, sól i pieprz. Ja lubię przygotowywać bolognese w trochę odchudzonej wersji- pomijam boczek i mleko, ale możecie kombinować z własną wersją! Jest to też jeden z tych sosów, które lubią powolne gotowanie (ok 2-3 godziny), więc świetnie sprawdzi się np. na niedzielny obiad. I błagam, nie skracajcie tego czasu,  przysięgam, że jest wart czekania <3

Spaghetti bolognese?

Dobranie cienkiego, lekkiego makaronu do ciężkiego, gęstego sosu nie ma w sobie zbyt wiele logiki i niestety może skończyć się kiepsko. Spaghetti to sos, który świetnie utrzyma delikatne sosy na bazie oliwy czy pomidorów, a gęste ragu zwyczajnie z niego spłynie 🙁

Na szczęście Włosi wymyślili o wiele więcej kształtów makaronu, które świetnie utrzymają mięsny sos. Ja najchętniej sięgam po grube rurki – rigatoni, to jeden z moich ulubionych typów makaronu. Tradycyjnie używa się do niego również płaskich tasiemek – tagliatelle lub szerszych – pappardelle. 

Składniki

  • ulubiony makaron (dla dwóch osób użyłam 220 g)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 marchewka
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 1 spory kieliszek wytrawnego, czerwonego wina
  • assata pomidorowa (użyłam ok. 1/2 butelki)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • starty parmezan do podania

Przygotowanie

Na oliwie podsmaż posiekane czosnek i cebulkę. Po chwili dodaj posiekaną drobno marchewkę, pietruszkę i seler, szczyptę soli i podsmażaj około 3 minut. Do warzyw dodaj zmieloną wołowinę i całość dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach, kiedy wołowina zmieni kolor, dodaj wino, następnie passatę, całość ponownie wymieszaj i duś na bardzo małym ogniu, pod przykryciem około 2-4 godzin. Jeśli sos za szybko się zredukuje dodaj jeszcze odrobinę pomidorów lub trochę bulionu warzywnego.

Pod koniec gotowania sosu, ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron przełóż do sosu, całość dokładnie wymieszaj i podawaj w towarzystwie startego parmezanu. 

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj więcej

Szybkie ciasto z rabarbarem

Cześć! dzisiaj bez żadnego wstępu bo sprawa jest prosta i konkretna. Ciasto, które pachnie wiosną i kuchnią babci, puszyste i wilgotne, słodkie a jednocześnie przełamane

CZYTAJ WIĘCEJ »
ragu alla bolognese

Ragù alla bolognese

Nazwa bolognese wywodzi się z Bolonii, miasta w regionie Emilia Romagna (północne Włochy). Kiedy w V w. przygotowywano sos, nie znano jeszcze pomidorów, dlatego sos ragu

CZYTAJ WIĘCEJ »

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved