Spaghetti alla puttanesca

Puttanesca w dosłownym tłumaczeniu oznacza danie (tutaj sos) pracownic seksualnych. Podobno pracownice seksualne przygotowywały to danie po ciężkiej nocy, bo było tanie, szybkie a składniki łatwo dostępne. I trudno im się dziwić. Ja sama często traktuję puttanescę jako „kolację ratunkową” po długim dniu, albo kiedy lodówka zaczyna świecić pustkami. Puttanesca to fantastycznie proste i ekonomiczne danie! Większość z tych składników każdy znajdzie w swojej szafce kuchennej, dodatkowo kupione raz, będą służyły w wielu daniach. 

A znacie Serię Niefortunnych Zdarzeń? Jeśli oglądaliście serial na netflixie albo czytaliście książkę, na pewno pamiętacie scenę, w której Hrabia Olaf zleca dzieciom przygotowanie kolacji dla niego i jego trupy. W szafkach znajdują niewiele poza kurzem, więc Wioletka wpada na pomysł przygotowania właśnie sosu puttanesca. Wprawdzie to danie nie zachwyciło Olafa, bo miał on ochotę na pieczeń, ale mam przeczucie, że dla nas będzie w sam raz. 

Składniki

  • makaron spaghetti lub linguine (dla 2 osób używam 250g) 
  • kilka filecików anchois lub tuńczyk (najlepszy będzie taki ze słoiczka)
  • oliwki 
  • kapary
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • passata pomidorowa
  • kieliszek białego, wytrawnego wina
  • ostra papryczka świeża lub w proszku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Cebulkę, papryczkę i czosnek drobno posiekaj, następnie przełóż na patelnię, dodaj oliwę i podsmażaj chwilę na małym ogniu. Na patelnię dodaj posiekane niezbyt drobno oliwki i kapary, fileciki anchois  (lub tuńczyka) i po około 3 minutach zalej całość winem. Dodaj przecier pomidorowy, sól i pieprz,  całość gotuj 15 minut. W międzyczasie makaron ugotuj al dente, we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trochę makaronowej wody dodaj do sosu i wymieszaj. Makaron odcedź i dodaj do sosu. Całość dokładnie wymieszaj, tak by sos oblepił cały makaron. Podawaj posypane startym parmezanem lub pecorino romano.

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

1 thought on “Spaghetti alla puttanesca”

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj więcej

Wegański chlebek bananowy

Przepis, który chcę Wam dziś pokazać, to najprostszy możliwy chlebek bananowy, bez udziwnień. Wystarczy kilka składników, a w dodatku jest tak łatwy, że musi się udać!

CZYTAJ WIĘCEJ »

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved