Szybkie ciasto z rabarbarem

Cześć! dzisiaj bez żadnego wstępu bo sprawa jest prosta i konkretna. Ciasto, które pachnie wiosną i kuchnią babci, puszyste i wilgotne, słodkie a jednocześnie przełamane kwaśnym rabarbarem. W dodatku jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, więc jeśli zrobicie je w sobotni ranek, jeszcze popołudniu nacieszycie się nim przy kawie i książce <3 

Składniki

  • 500 g rabarbaru 
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • ekstrakt waniliowy
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni beztermoobiegu. 
  2. Jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) ubijaj z cukrem do powstania puszystej masy przez około 5 minut.
  3. Cienkim strużkiem dolewaj oliwę, ciągle miksując przez około 2 minuty. 
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj 1/2 mieszanki do masy jajecznej. Miksuj całość kilka sekund, tylko do połączenia składników.
  5. Dodaj pozostałą część suchych składników i wymieszaj delikatnie szpatułką, aby składniki się połączyły. 
  6. Do ciasta dodaj pokrojony w plasterki i osuszony rabarbar. 
  7. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem i piecz około godzinę (w zależności od wielkości blachy). Patyczek po wbiciu powinien być suchy. 

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj więcej

Pierogi z makiem

Do świąt pozostał tydzień, na pewno wiele osób ma już zaplanowane wsszystkie 12 potraw, które zagoszczą na tegorocznym stole. Ale jestem pełna nadziei, że znajdzie

CZYTAJ WIĘCEJ »

Ciasto cytrynowo-makowe

Babka jogurtowa to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa <3 dlatego w tym roku postanowiłam przygotować ją w odświeżonej odsłonie! Mięsiste, wilgotne wnętrze, delikatny

CZYTAJ WIĘCEJ »

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved