Wegański chlebek bananowy

Prawda jest taka, że nigdy nie byłam fanką tego wypieku. Po co robić zwykły chlebek bananowy, skoro można wybrać jakieś inne fancy ciasto. Ostatnimi czasy trochę się u mnie pozmieniało, może nawet odważę się stwierdzić, że kwarantanna zmieniła moje podejście do gotowania. Od ponad miesiąca tworzę listy zakupów, planuję dokładnie każdy dzień (w końcu zakupy tylko raz w tygodniu) i szukam inspiracji na dania, które mogę jeść na różne sposoby przez kilka dni. Nauczyłam się też gotować z tego co mam pod ręką- a ostatnio kilka razy zdarzało się, że było tego niewiele. No i tak narodziła się moja miłość do chlebków- o ile zabezpieczę wcześniej zapas bananów, wszystko inne mam zawsze w szafkach! Po trzecim lub czwartym chlebku bananowym z rzędu, nauczyłam się też idealnie dobierać proporcje, żeby nie wyszedł za suchy i zaczęłam kombinować z dodatkami. Przepis, który chcę Wam dziś pokazać, to najłatwiejszy możliwy chlebek bananowy, bez udziwnień. Wystarczy kilka składników, a w dodatku jest tak łatwy, że musi wyjść!

Składniki podstawowe

  • 4 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej)
  • 80 ml lub 1/3 szklanki dowolnego oleju (ja używam rzepakowego lub delikatnej oliwy z oliwek)
  • 270 g lub 1,5 szklanki mąki (u mnie zwykła pszenna tortowa, ale można kombinować)
  • Kilka łyżek cukru* opcjonalnie (zależy od dojrzałości bananów)
  • Kilka łyżek mleka roślinnego (jeśli konsystencja będzie za gęsta, ja użyłam tutaj trzech)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Dodatki

  • Cynamon- ja używam dwóch łyżeczek
  • Nasiona chia- u mnie jedna płaska łyżka
  • Orzechy lub migdały- tutaj użyłam garści orzechów włoskich, ale mogą być każde inne
  • Masło orzechowe- możecie zrobić z niego taki ‘swirl’ na górze
  • Dodatkowy banan do ozdoby- również można ułożyć go na samej górze

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Foremkę smarujemy odrobiną oleju i obsypujemy mąką lub bułką tartą albo wykładamy papierem do pieczenia. 

Banany rozgniatamy widelcem do powstania gładkiego musu, dodajemy olej, cukier i mieszamy do połączenia. 

W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem (jeśli go używamy). 

Łączymy zawartość obu misek i delikatnie mieszamy (najlepiej szpatułką) do powstania gładkiej masy. Jeśli wydaje Ci się, że jest trochę za gęsta, to ostatni moment, żeby dodać mleko roślinne. 

Dosypujemy ewentualne dodatki i znowu mieszamy.  

Masę przekładamy do foremki i pieczemy około 1 godziny w trybie góra-dół.* Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości foremki i od mocy piekarnika. Jeśli używasz większej formy, lepiej zajrzyj do niego już po 40 minutach. 

 

Twój chlebek bananowy jest gotowy! Spróbuj zjeść go z dodatkami, na przykład masłem orzechowym, albo dżemem 🙂

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zostaw komentarz

Czytaj więcej

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved