Przepisy z dyni: Wegańskie donuty dyniowe

Zdecydowaną większość mojego puree z dyni hokkaido zużyłam do przygotowania ciasta dyniowego, no i pojawiło się pytanie: co teraz? Było go za mało na kolejne ciasto i jednocześnie za dużo na pumpkin spice latte, trochę też szkoda na owsiankę. I wtedy przyszło olśnienie. 2 lata temu, kiedy założyłam pierwszego bloga zamieściłam na nim 5 przepisów na dania z dynią w roli głównej. Jednym z nich był właśnie ten – na dyniowe donuty, puszyste i rozpływające się w ustach. Trochę go podrasowałam, bo przecież jajka wcale nie były tam potrzebne! I oto są, idealne do popołudniowej kawki, albo jako miła niespodzianka w lunchboxie 🙂 co do foremki- ja kupiłam ją wiele lat temu na przecenie w duce i użyłam jej może jakieś 5 razy, więc jeśli takiej nie macie to luzik, bo z tego samego ciasta możecie zrobić też małe babeczki 🙂

Wybór dyni

Moja najulubieńsza odmiana to dynia Hokkaido. Jej miąższ po upieczeniu ma idealną kremową konsystencję, jest też delikatnie słodka i w smaku przypomina bataty. I co najważniejsze dla leniuszków i dietetyków- nie trzeba jej obierać, więc 1. Mniej pracy 2. Nie tracimy wartości, które siedzą w skórce 3. Jesteśmy zero waste i korzystamy z praktycznie całego zakupionego produktu!

Składniki

250 g puree z dyni 

1 szklanka dowolnej mąki (oprócz kokosowej)

100 ml mleka roślinnego (możesz użyć mleka owsianego z tego przepisu)

90 ml oleju roślinnego (ja używam rzepakowego lub delikatnej oliwy)

1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej

100 g cukru lub słodzika (można więcej można mniej) 

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

W zależności od konsystencji waszego puree będzie trzeba manipulować ilością mąki. Jeśli wasza masa dyniowa jest dość gęsta, możecie zmniejszyć jej ilość. 

 

Z tego przepisu wyszło mi ponad 20 donutów (!) dlatego śmiało możesz przygotować je z połowy składników. 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

 

Przygotuj 2 miski, w jednej wymieszaj dokładnie mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksuj dynię, olej, mleko i cukier. Powstała masa powinna delikatnie zwiększyć objętość. Dodaj do niej suche składniki i wymieszaj je bardzo delikatnie, przy użyciu silikonowej szpatułki. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, mniej więcej taka jak do babeczek. Ciasto przełóż delikatnie do foremek, ja używam do tego rękawa cukierniczego (sprawdzi się też mała łyżeczka), a następnie włóż do piekarnika na około 20 minut. Jeśli pieczesz babeczki czas może się wydłużyć, więc kontroluj je. Upieczone donuty obtoczyłam tylko w cukrze, ale możesz też posypać je cukrem pudrem, polać delikatnym lukrem albo zostawić o tak 🙂

Podobało Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zostaw komentarz

Czytaj więcej

Wegański chlebek bananowy

Przepis, który chcę Wam dziś pokazać, to najprostszy możliwy chlebek bananowy, bez udziwnień. Wystarczy kilka składników, a w dodatku jest tak łatwy, że musi się udać!

CZYTAJ WIĘCEJ »

Obserwuj mnie

© 2020 Lolafasola All Rights Reserved